ING: 7 mituri despre creditele ipotecare

Sunt mulți oameni care se tem de creditele ipotecare şi poate şi mai mulți, care o fac în necunoştinţă de cauză, bazându-şi deciziile pe câteva mituri urbane pe care le transferăm din gură-n gură, de la om la om, fără a analiza situația la rece sau fără a ne informa cu privire la ceea ce credem. Ei bine, cei de la ING consideră că ar fi de bun augur să demonteze câteva dintre aceste mituri. Iată ce spun experţii băncii cu privire la ele.

Să le luăm pe rând:

1. Avansul mai mare e inutil, pierd doar banii alocaţi pentru mobilare/renovare Deîndată ce achiziționăm o casă sau poate chiar înainte de a efectua efectiv plata, trebuie să ne gândim şi la toate celelalte cheltuieli adiacente care rezultă din această decizie, precum cele legate de renovările necesare şi implicit de mobilarea/remobilarea locuinţei şi utilarea ei cu toate cele necesare unei locuiri adecvate. Din această cauză, mulți sunt tentați să opteze pentru un avans minim. Un avans mai mare aduce însă şi alte avantaje, pe care mulți nu le văd. „Printre acestea este faptul că demonstrezi prudenţă, ceea ce îi dă încredere băncii pentru a te credita. În acest fel, şansele de a te califica pentru suma dorită sunt mult mai mari. Totodată, vei avea o rată mai mică, ce vine implicit din faptul că și împrumuti o sumă mai mică. Iar, în unele cazuri, poţi beneficia de discount-uri de pret, cum ar fi o reducere de 0,5% la rata dobânzii pentru creditul ipotecar 7FIX de la ING dacă vii cu minimum 25% avans la credit. De exemplu, dacă iei un credit cu dobândă fixă pe 30 de ani, pentru un imobil care are preţul de vânzare 88.235 de euro, rata fixă la avans de 15% ar fi 2.078 lei/lună, iar, la un avans de 25%, rata fixă ar fi de 1.834 lei/lună. Vei avea o reducere lunară de 245 de lei pe toată perioada creditului, ceea ce înseamnă că vei economisi 89.277 lei, de două ori cât diferenta pe care ai adăugat-o la cei 15% pentru a ajunge la 25% avans”, spun cei de la ING.

2. Indiferent de tipul creditului accesat, durează mult să îl primesti Mulți oameni s-au obişnuit deja cu programul Noua Casă și, chiar dacă nu au accesat astfel de credite imobiliare, sunt conştienţi deja de durata mare pe care cei care optează pentru un astfel de împrumut sunt nevoiţi să o petreacă în aşteptarea tuturor aprobărilor. Potrivit specialiştilor ING, creditele ipotecare pot fi accesat însă mult mai uşor, durata media de aprobare fiind aproape înjumătățită faţă de creditele garantate de stat (37 de zile în medie față de 70 de zile).

3. Nu contează tipul dobânzii, contează costul pe care îl am acum Nimic mai greșit. Sunt două tipuri de creditare, cel cu dobândă variabilă şi cel cu dobândă fixă. Chiar dacă la prima vedere cel cu dobândă fixă poate părea mai puțin prietenos la momentul accesării creditului, trebuie să luăm în calcul că dobânda variabilă depinde de indicele RoBOR. Un indice care a fost extrem de volatil în ultimii ani, variind de la un minim de 0.68% la un maxim de 15.6%.

4. Locuinta nu poate fi vândută în primii cinci ani Ce-i drept, în cazul programului Prima Casă, lucrurile stau întocmai aşa. Nu însă şi atunci când accesăm un credit ipotecar. În funcție de contract, locuința poate fi închiriată mai devreme de această perioadă şi chiar vândută, cu condiția ca creditul să fie achitat.

5. Eşti taxat suplimentar în cazul în care închizi creditul în avans Cât se poate de fals. In cazul oricărui tip de credit imobiliar, incluzând aici şi programul Prima Casă, nu există comisioane de rambursare anticipată. Acest lucru înseamnă că orice fel de credit de acest tip poate fi stins atunci când cel care l-a accesat dispune de suma necesară pentru a face acest lucru.

6. Sunt client al băncii X, prin urmare voi avea cele mai bune condiții de creditare de la ei „Cumpărarea unei locuințe este un pas important în viața ta”, spun cei de la ING. „De aceea, este indicat să analizezi piața și să compari ofertele a cel puţin două bănci. Faptul că eşti client la o bancă de foarte multă vreme şi încasezi salariul la aceasta nu oferă certitudinea că vei primi cele mai bune condiţii pentru creditul ipotecar. Intră pe website-urile băncilor şi foloseşte simulatoarele de credit pentru a-ti face o idee privind avansul pe care trebuie să îl ai, cât te costă şi ce documente trebuie să ai la îndemână. De asemenea, poţi apela la un broker de credite sau poţi solicita pe website-urile băncilor să fii contactat de un consultant financiar. După prima discuţie, cere-i numărul de telefon pentru a-l putea suna în cazul în care mai ai întrebări. Oricât de ridicole ți-ar părea întrebările tale, să nu îți fie jenă să ceri toate informațiile de care ai nevoie. Notează-le, cere descrierea produsului sau alte documente pe care le poți studia şi singur după discuția cu acesta. Apoi, compară ofertele primite trecând pe listă toate costurile. Să ai în vedere faptul că, pe lângă achiziția casei, vei avea nevoie de finanțare și pentru plata notarului și eventualele modificări aduse locuinței. Dacă ai mers la bănci, cere FEIS – singurul document care reflectă oferta personalizată într-un fel comparabil, între bănci” spun aceştia

7. Nu e necesară o asigurare de viaţă Potrivit ING, 93% din clienții care accesează credite ipotecare, optează și pentru asigurări de viață, acestea oferindu-le un dublu beneficiu. Acestea protejează familia în cazul unui eveniment nefericit pe toată durata creditului, oferind în acelaşi timp şi o reducere de dobândă de 0.3%.

Adică, dacă iei un credit pentru 63.750 de euro cu avans 15%, rata lunară a creditului scade cu 59 de lei pentru a putea acomoda plata asigurării de aproximativ aceeaşi valoare. Mai exact, dacă alegi să nu iei asigurare de viaţă, vei avea acelaşi cost doar că nu vei beneficia de protecţie”, se arată în comunicatul ING.

Sursa: banknews.ro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn